Лидерът на Партията на европейските социалисти, бивш дългогодишен председател на БСП и бивш премиер на България Сергей Станишев днес навършва 50 години. По този повод от "Дневник" подбраха част от кадрите, ключови за политическата кариера на Станишев.

Сергей Дмитриевич Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, Украйна. Син е на Димитър Яков Станишев - бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП, и на професор Дина Сергеевна Мухина от Факултета по славянски филологии на СУ. Има един по-голям брат, роден 1952 - архитект Георги Станишев.

Средното си образование завършва в 35 СОУ "Добри Войников" (име към 2006 г.) в София. През 1989 г. Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет.

През 1994 г. защитава докторат по история на тема “Система за издигане на висшите държавни сановници в Русия и нейната трансформация през втората половина на ХІХ век”. През 1999-2000 г. е в Лондонската школа за икономика и политически науки, където специализира международни отношения. Има специализация и от Московската школа за политически изследвания.

През 1994-95 г. Станишев работи като журналист. Автор е на многобройни публикации по външнополитически теми в български всекидневници и седмичници, както и в чуждестранни периодични издания. От 1995 г. започва работа във Висшия съвет на Българската социалистическа партия като главен експерт в отдел “Външна политика и международна дейност”. На следващата година е назначен за ръководител на същия отдел. През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП като секретар по международните въпроси.

През юни 2001 г. е избран за народен представител в 39-то Народно събрание от 19-и многомандатен избирателен район - Русе. На 15 декември 2001 г. на второто заседание на 44-я конгрес на БСП е избран за председател на Висшия съвет на партията. През декември същата година е избран от Парламентарната група на Коалиция за България за неин председател. През юни 2002 г. 45-ят конгрес на БСП го преизбира като председател на партията. От 2002 г. Сергей Станишев е постоянен член на Президиума на Партията на европейските социалисти. По време на председателството на Сергей Станишев през октомври 2003 г.

Българската социалистическа партия става пълноправен член на Социалистическия интернационал, а от май 2005 г. - на Партията на европейските социалисти. През юни 2005 г. Сергей Станишев е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от 2-и многомандатен избирателен район - Бургас. До 16 август 2005 г. е председател на Парламентарната група на Коалиция за България. На този ден е избран от българския парламент за министър-председател.

През 2013 година става депутат от Коалиция за България след предсрочни избори.

Семеен е, женен е за ПР специалиста Моника Йосифова.

Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език.