Руският външен министър Сергей Лавров смята, че шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия са под 50 процента, предаде Ройтерс.

На Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността той каза, че вероятността примирието да се провали е по-голяма отколкото да успее.

Той изрази също мнение, че за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия, съобщи ТАСС.

Непрекъсната координация между САЩ, които оглавяват създадена от тях коалиция, и руските военни е "ключов инструмент за примирието и за решаване на хуманитарните проблеми", каза Лавров, напомняйки, че "Москва има известно въздействие върху Дамаск".

Руският външен министър отбеляза, че като поставят ултиматум, представителите на сирийската опозиция се опитват да внесат разкол в Международната група за подкрепа на Сирия. Той определи като "каприз" опита на подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни групировки да заменят термина "примирие" с "прекратяване на враждата".

Лавров каза също, че не само силите на президента Башар Асад обсаждат градове в Сирия и настоя, че повечето от градовете са блокирани от опозицията. "Не бива да се демонизира Асад, не бива да бъде демонизиран никой освен терористите", посочи той.

Руският първи дипломат изрази също мнение, че победа над групировката "Ислямска държава" няма да донесе незабавен мир в Сирия.

Той изрази надежда, че заради борбата с тероризма замесените в конфликтите в Близкия изток страни ще отложат опитите за промени на режимите и за реализиране на геополитическите си амбиции. /БТА/