Заместник-председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Георги Камишев коментира горещата тема - скандалният мач "Левски" - Литекс, който беше прекратен снощи, след като ръководството на ловешкия клуб извади футболистите си от двубоя на "Герена". Още веднага след екшъна разкрихме какво гласят наредбите на БФС - Литекс да бъде изваден от "А" група. Преди часове изпълнителният директор на БФС Борислав Попов каза пред БЛИЦ, че не може да коментира, тъй като не е започнат в детайли със случилото се. 

"Няма шанс Литекс да бъде изваден от „А” група", това заяви Камишев в предаването „Трето полувреме” по БНТ.

"Трябва да се прочете добре алинея 1 от член 28 на Дисциплинарния правилник. Изваждането на клуба от "А" група е само в случаите, когато състезателите тръгнат сами да напускат или целият отбор. Когато отборът е напуснал по нареждане на ръководители, тогава състезателите не получават никакво наказание. Когато това е по нареждане на служебно лице, което е част от ръководството, тогава санкцията е от 15 000 лева", обясни един от шефовете на Дисципа.

"Ние трябва да разглеждаме точките 2, 3 и 4 на чл. 28. Точка 1 не трябва да я разглеждаме в този случай. Гледах мача. Това, което видях, е, че няма желание или доброволно излизане на играчи или на целия отбор от терена. Тази хипотеза отпада, точка 1 отпада", добави Камишев.

"Важно е и какво са написали длъжностите лица в докладите си. Ако те не са написали, че играчите самоволно са напуснали, няма как да бъде приложена точка 1", каза още Георги Камишев.

Публикуваме още веднъж какво гласи Дисциплинарният правилник:

Член 28. (1) За напускане на терена от група състезатели или от целия отбор, довело до прекратяване на срещата, на напусналите състезатели се налагат наказания – ССП за 1 (една) година, считано от датата на провинението и глоба в размер на две хиляди и петстотин лева на състезател. Отборът се изважда от групата, а на ФК се налага имуществена санкция в размер на двадесет хиляди лева.
 
(2) Когато напускането на терена е по нареждане на президента на футболния клуб, на същия се налага глоба в размер на двадесет хиляди лева.
 
(3) Служебно лице от отбор, което стане причина отделни състезатели или целият отбор да напуснат терена, се наказва с парична глоба в размер на петнадесет хиляди лева.
 
(4) Треньор, който стане причина отделни състезатели или целият отбор да напусне терена, се наказва с лишаване от треньорски права за срок от 1 (една) година, считано от датата на провинението и с парична глоба в размер на петнадесет хиляди лева.
 
(5) Когато напускането на терена е по нареждане на служебно лице на клуба - президент или друг ръководител, напусналите терена състезатели не се санкционират.