Федерацията по вдигане на тежести даде пресконференция след последните скандали. Част от състезателите разкриха пред БЛИЦ потресаващи неща, разказаха и за участието на световното първенство в Хюстън. Министър Кралев нарече нашите "екскурзианти" и бе категоричен, че държавата няма да плати наложената от международната федерация глоба в размер на 500 хиляди долара за заловените през пролетта 11 щангисти с пложителни проби.

"Имах среща с шефа на Международната федерация Тамаш Аян. Любопитното е, че на нея той ми каза: "Плащате глобата от 500 хиляди долара и ще направя нещо, за да пусна един ваш човек на Олимпиадата в Рио догодина." Глобата трябваше да мине през Управителен съвет, който се проведе по-късно в Хюстън, но той още преди това ми каза да започна да му превеждам парите. Каза: "Преведете до края на октомври 250 хиляди долара и до края на февруари още 250 и един състезател ще вдига в Рио." Това е един вид рекет от негова страна. Отвърнах му, че нашата федерация няма пари да плати глобата и държавата също няма да го направи. На тръгване Аян ме изпрати с думите: "Хайде, ще се видим на Световното в Хюстън. Неучастие на България няма да е добре за вас." Малко по-късно пристигна официална покана, с която ни уведомиха, че можем да участваме на Световното, а наказанието на щангистите започва да тече 30 дни след деня, в който сме получили писмото, т.е. допускаха ни до участие в Хюстън. Дори няколко пъти ни се обадиха да ни кажат, че трябва да участваме на Световното. Разпоредиха ни да съберем отново отбора и да заминаваме", заяви Неделчо Колев в Пресклуб България.

"Да, похарчихме 62 300 лева за участието в Хюстън, но парите от държавата дойдоха два дни, след като вече бяхме в Америка. При самото заминаване нямахме пари и се наложи да харчим наши лични. Според мен министър Кралев е подведен и затова искахме среща с него да му обясним как стоят нещата, но тя така и не се състоя", каза още шефът на щангите.

Неделчо Колев се върна и на случая с 11-те наказани щангисти, както и наложената глоба в размер на 500 хиляди долара. "Има нови правила. При първо хващане наказанието е 2 години, при второ хващане е осем години и при трето санкцията е доживот. Нашите щангисти ги наказаха с 2/3 по-малки наказания, т.е. съдът ни вярва, че ние не сме знаели, че приемаме препарат, в който има забранена субстанция. Защо обаче ни оставят глобата в размер на 500 хиляди долара?! Защо и нея не я намалят. Нашите адвокати считат, че няма право за едно провинение да има три наказания. А между другото господин Тамаш Аян доста се е уплашил. Наел е най-сериозната адвокатска кантора да го защитава в делото срещу нас, което ние заведохме за обжалване на глобата", добави още Неделчо Колев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ