Това е най-често срещаното лечебно растение по нашите географски ширини. Шипката е известна с това, че в нея има няколко пъти повече витамин С, отколкото в касиса, и до 40 пъти повече, отколкото в лимона. Плодовете й, в каквато и да е форма, са богати на минерали (калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, желязо, кобалт, мед) и на витамини (B1, B2, B6, K, PP, E).

Най-често се използва за подобряване на метаболизма, почистване на кръвоносната система, при анемия, заболявания на бъбреците, пикочния мехур и черния дроб.

За кого е противопоказана? 

Въпреки безспорните си полезни свойства шипката си има редица противопоказания. Доказано е, че в плодовете й има много витамин С и тя поддържа имунната система. Въпреки това шипката повишава киселинността на стомаха, което от своя страна може да доведе до заболявания на храносмилателната система (язва, гастрит и т.н.).

Тъй като шипката съдържа много витамин К, което оказва влияние върху съсирването на кръвта, тя е противопоказана за хора, страдащи от сърдечна недостатъчност трета степен, тромбофлебит и ендокардит. Настойката от шипки предизвиква отоци, така че е по-добре да я комбинирате с копър или магданоз.

Отварата от корените на шипката може да понижи отделянето на жлъчка и да причини запек.

Изключително противопоказана е шипката при хора с дерматологични проблеми (обрив, зачервяване). Продължителното използване на шипки може да окаже негативно влияние върху чернодробната функция и понякога дори да доведе до неинфекциозна жълтеница.

Съвет

От семената на шипката се прави масло, което се използва външно при кожни заболявания, нацепване на зърната при кърмещи майки и трофични язви на крака. От меката част на плодовете се получава каротолин - маслен екстракт от каротеноиди. Това лекарство се използва локално за лечение на заболявания на кожата, лигавиците и трофичните язви.

Маслото от семената помага при лечението на улцерозен колит (използва се под формата на клизми), дерматози. Помага при натъртване и рани от залежаване.

Изпитана рецепта - Настойка от шипки

Залейте 2 с.л. сушени шипки с 0,5 литра вода и оставете да ври на котлона 15 минути на слаб огън (или налейте в термос за 6-8 часа). Увийте съда с кърпа и оставете да престои една нощ.

Прецедете внимателно през няколко слоя марля. Добавете мед. Пийте по една чаша преди хранене или разредете с други билкови препарати и използвайте като чай.