Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев искал да умре. Това довериха за „ШОУ” наши източници, разговаряли с членове на семейството на развратния градоначалник. Заради желанието си да си иде от този свят той не се хранел, не говорил, надзирателите били особено наблюдателни да няма нещо, с което да направи опит за самоубийство. От както гръмна скандалът и стана ясно, че Евстатиев е изнасилил и блудствал с 16-годишната Ирена от Стрелча, той бил в дълбока депресия. Не говори нито в съда, нито пред близки, нито пред медиите. Само гледа в една точка и въздиша тежко. Единственото, което чули надзирателите в пазарджишкия арест, е, че искал да умре и това било повтаряно няколко пъти.

„Голям срам е това. Той цял живот прикрива низките си страсти. Всички знаехме, че си пада по жени, това беше единствената му слабост и някак си бяхме свикнали с този му порок, но да посегнеш на дете, и то на детето на любовницата си, с която са били и приятелски семейства, е чудовищно”, гневни са хората в Стрелча.

Ужасът: Преди десетина дни България бе разтърсена от поредния скандал. Родителите на Ирена подали сигнал в полицията, че Иван Евстатиев е изнасилил дъщеря им. Болката била още по-голяма, защото майката на момичето била секретарка на Евстатиев, докато той кметувал в родната му Стрелча. Местните твърдят, че освен служителка, жената му била и любовница. Ирина е имала доверие на „добрия чичко”, възхищавала му се, искала да върви по неговите стъпки и да стане уважаван и почитан юрист. Именно това става причина за мераците на 59-годишния мъж и събудило педофилските му страсти. Детето е било неотлъчна част от екипа на екскмета, постоянно го е следвало и се е включвало в кампанията му, когато той последния път се е борил за нов мандат на градоначалник на Стрелча. Заради това симпатиите и доверието на Ирена били безкрайни.

В деня на гаврата Ирена излязла от училище, имала в един следобед час за зъболекар. Пред хотела в центъра на градчето Евстатиев видял момичето и го заговорил. Поканил я в хотелската стая, където живеел от години, за да си побъбрят и да й даде съвети за професията, за която девойката мечтаела. Започнал да я омайва: как ще й помогне да кандидатства право, как ще й дава рамо в живота благодарение на безкрайните си връзки.

Нали все пак бил човек с име в обществото: кмет на два града, преподавател в университет, доцент. В хотелската стая Евстатиев отворил бутилка водка. Безброй пъти казвал наздраве. Имал план да напие тийнейджърката. Обмислял и планувал похищението отдавна. Изпили бутилката, чичо Иван отворил втора. Ирена се възпротивила, казала, че не иска повече, защото ще се напие. Евстатиев обаче настоял да продължат. По-късно разследващите ще установят, че той е погълнал много по-малко количество алкохол, отколкото момичето. Когато докарал Ирена до безпомощно състояние, екскметът я изнасилил. Сега той е с обвинение за блудство и за привеждане в безпомощно състояние чрез алкохол на лице, ненавършило 18 години. Шокът за обществото е още по-голям, когато съдебномедицинска експертиза доказва следи от скорошна дефлорация на Ирена. Тоест преди да бъде изнасилена, девойката е била девствена, са категорични медиците.

След гаврата Евстатиев качва в колата си девойката и я оставя в близост до дома й. Ирена се прибира вкъщи неадекватна, лъхаща на алкохол и веднага заспива. Когато се събужда, не помни какво се е случило. Едва след консултация с психолог, момичето започва да си спомня ужаса и изпада в шок.

Споделя със специалистите и с родителите си, че е осъзнавала какво й се случва, но не е имала сили и не е била в състояние да се съпротивлява.

Според полицията в Пазарджик по тялото на девойката не е имало външни белези от побой и грубости. Според стрелчанци обаче, срещу момичето е използвана сила и то е било с разцепена устна. След кратък престой в болница Ирена се прибра в дома си. Родителите й я скрили в дома си, не приемали и не искали да се срещат с никого. Шокът е бил невероятен, защото ужасът е бил причинен от човек, особено близък до фамилията на Ирена, човек, на когото всички безпрекословно са вярвали.

Стрелча се вдигна на протест. Поиска линч за кмета-нерез. И Пазарджишкият, и Пловдивският съд оставиха Евстатиев в ареста. По време на процесите хората от Стрелча окупираха съдилищата и обявиха, че ако бившият им управник бъде пуснат от ареста и дръзне да се върне в градчето, ще го убият с камъни. Определиха постъпката му като чудовищна.

Поведението на Иван Евстатиев от началото на процеса срещу него е неадекватно. Надзирателите в ареста забелязали миналия петък, че той провлачва десния си крак и дясната му ръка е неподвижна. Обадили се на тел. 112. След обстоен преглед със скенер било установено, че Евстатиев е получил инсулт в деня, когато се гледаше мярката му за неотклонение в Пловдив. Медиците го стабилизирали, вече двигателните му способности са нормализирани, дишането и ритъмът на сърцето са в норма, съобщиха от пазарджишката болница.

Евстатиев ще лежи там, докато лекарите решат да го върнат в ареста. Вече няма опасност за живота на бившия кмет. Инсултът не бил от най-тежките, по-притеснителното било, че Евстатиев не искал да живее, бил изпаднал в тежка депресия заради срама в обществото, драстично е отслабнал и не искал да се храни.

Преди дни в съда, при гледането на мярката за неотклонение, защитата на екскмета поиска по-лек арест и представи медицински документи, че Иван Евстатиев преди години страдал от биполярно разстройство. Магистратите обаче отсякоха, че това е било отдавна и ако се налага сега лечение, няма пречки да бъде провеждано от ареста.

Междувременно гневът в хората от Стрелча не стихва. Основните им искания са насилникът-педофил да си получи заслуженото. След драмата малкото градче като че ли е затихнало и омърсено. Всички под сурдинка шушукат за извращенията на този, който някога е бил уважаван човек и е бил пример за обществото. В малкото консервативно градче горко оплакват съдбата и опропастения живот на 16-годишната Ирена. Не могат да проумеят как нормален мъж на тези години може да се отнесе така с едно невинно момиче.

Красимира ГЕШЕВА, Пловдив


Не му е за първи път


Мъж от градчето обяви пред „ШОУ”, че докато Иван Евстатиев бил още кмет на Пазарджик, преди десетина години, по същия начин постъпил и с друго момиче . Чрез заплахи девойката била принудеина да мълчи, тя била от бедно семейство, страхувала се да разкрие истината и сама изстрадала изживяното. Случаят станал ясен, когато гръмна историята за Ирена. Едва тогава първата изнасилена посмяла да се оплаче. Преди години той настина е правил опит за самоубийство. Гръмнал се в ръката с пистолета на тъст си, бивше партийно червено величие от Стрелча.

Поводът за стреса на Евстатиев тогава бил пак нестихващият мерак към жените. Курварлъкът му станал широко обществено достояние и тъстът му го заплашил, че ако не се спре и продължава да резили дъщеря му и семейството им, лично ще го застреля. Тогава Евстатиев оцеля, случаят бе представен като нещастен инцидент.