Ядем по 1000 тона палмово масло на месец, показват последните данни на икономистите. Колко сирене-менте достига от мандрите до търговската мрежа и накъде ще тръгнат цените на млечните продукти – установи проверка на Нова тв.
Само през миналата година сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти.
Въпреки че все по-често срещаме имитиращи продукти на щанда, прогнозите са цените на млечните продукти да вървят нагоре през тази година. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
Проверките на Агенцията по храните също откриват измами. От взети 169 проби от различни млечни продукти, немлечни мазнини са открити в три проби сирене и две проби кашкавал. Според експертите около 20-25% от сирената и кашкавалите на щанда с млечни продукти съдържат хидрогениращи мазнини, без да са обявени.
За производството на килограм качествено сирене са нужни поне 6-7 литра мляко. За тон качествено сирене са нужни от 60 до 80 мл мая. Често обаче преработватели заменяли естествените продукти с изкуствени. Като заместители най-често се използвали нишесте, вода и различни видове ензими. Измами има дори при продуктите, произведени по БДС. Така до трапезата ни всеки ден достигат тонове палмово масло и сухо мляко, вложени в производството на сиренето и кашкавала.
Очакванията са през тази година да изядем 10% повече кисели млека – средно по 22 кг за всеки от нас. А консумацията на бяло саламурено сирене да спадне – от 5-6 на 4 кг на човек.
Само през миналата година сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти.
Въпреки че все по-често срещаме имитиращи продукти на щанда, прогнозите са цените на млечните продукти да вървят нагоре през тази година. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
Проверките на Агенцията по храните също откриват измами. От взети 169 проби от различни млечни продукти, немлечни мазнини са открити в три проби сирене и две проби кашкавал. Според експертите около 20-25% от сирената и кашкавалите на щанда с млечни продукти съдържат хидрогениращи мазнини, без да са обявени.
За производството на килограм качествено сирене са нужни поне 6-7 литра мляко. За тон качествено сирене са нужни от 60 до 80 мл мая. Често обаче преработватели заменяли естествените продукти с изкуствени. Като заместители най-често се използвали нишесте, вода и различни видове ензими. Измами има дори при продуктите, произведени по БДС. Така до трапезата ни всеки ден достигат тонове палмово масло и сухо мляко, вложени в производството на сиренето и кашкавала.
Очакванията са през тази година да изядем 10% повече кисели млека – средно по 22 кг за всеки от нас. А консумацията на бяло саламурено сирене да спадне – от 5-6 на 4 кг на човек.