Когато изгледах (част от) “светското” интервю на Евгения Живкова и дъщеря й Андреа, в което акцентът беше модата като основен бизнес на внучката и правнучката на Тодор Живков, си казах, че няма да реагирам с политически коментар. Модистки, какво да ги правиш- пък и (почти) не се занимават с политика, особено правнучката, която учила в английски пансион ( вероятно на издръжката на английската компартия, след като българската фалира с разпадането на СССР? – само че такива неудобни въпроси за някакви си пари не й бяха зададени).

Внучката, трябва да се признае, е наследница на хубавата традиция Живкови да обучават младите си наследнички в мрачния , строг албион. Там се измъчваше и баба й Людмила, докато стадото обучаващи се в чужбина простосмъртни имаше щастието да избегне английските пансиони и да се наслади на съветските общежития, в които хлебарките изобщо не бяха проблем ( за свикналите с тях от България).

Междувременно се оказа, че става дума за скрита реклама не просто на доброкачественото наследство на фамилията Живкови, обгрижено повече от добронамерено от екрана, но именно на техния бизнес.

Интервюто на Лора Крумова в неделната утрин е било част от медийна стратегия за анонсиране на модно ревю на Живкови, а разговорът за дядото и за това дали е тежко да си му наследница ( тежко е, както се оказа – да не е лесно да заживееш от малка сама в родината на капитализма и да се мъчиш да изучаваш тънкостите на модния дизиайн!), явно е бил част от модната тенденция да се рекламират продуктите като “ретро”, т.е. като наследство на “доброто старо” комунистическо време: от кремвиршите и лютеницата, до бирата и прочее леко и силно упойващи на и без това замъгленото от носталгия съзнание на гражданите от предимно селски произход у нас.

И кой мислите е поднесъл цветя на Евгения Живкова- не просто поканен(а), присъствал(а) и аплодирал(а), но и подготвен(а) с букет за връчване, т.е. за демонстрация на близост и уважение?

Обичайната практика след подобни дефилета, или дори на истински културни събития, по микрофона да обявяват , че цветя ще бъдат поднесени от името на ( министъра или друго управляващо величие). Да сте видели министър да излиза на сцената с цветя? В случая обаче цветята лично си ги е поднесла вицепрезидентът Илияна Йотова.

На бившата журналистка ще да й е било много, много важно да се включи лично в шоуто на Живкови, промотирано от настояща българска тв звезда. Освен всичко друго, както се вижда, неувяхваща е ролята на българската журналистика за продуктовото позициониране на живковото наследство. Наивниците си мислеха, че то е печално, но се оказва, че е печелившо.

Символиката на реваншизма спрямо непрежалимото минало пак е на мода – направо цъфти и връзва!

 

А снимката е от рубрика Лайф -няма да е от жизнь, я! http://life.dir.bg/news.php?id=26376666&nt=5

Share on Facebook