“Българското правителство показа кураж, като избра много трудна тема за приоритет на председателството – Западните Балкани”, заяви  Румен Радев на откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК). 

Той дори формулира тази своя мисъл на английски език, нещо, което съперникът му в българската политика Бойко Борисов не може да направи и при най-добро желание. 

На какво се дължи тази крайно необичайна похвала от страна на въвлечения в остра полемика с премиера Борисов президент Радев?

Докато не получим друго обяснение, ще се чувствам свободен да смятам, че причината е  опит за присъединяването на Радев към успеха  на преговорния процес между Скопие и Атина. В противен случай трябва да си отговорим на въпроса защо Радев изчака да види дали този процес ще успее, за да поднесе изненадата с похвалата към правителството. Щеше ли да го каже, ако Заев и Ципрас не бяха слоили подписа си под споразумението за името вчера?

По всичко личи, че Радев се опитва да смекчи впечатлението от авторекламата на своя съперник Борисов, който също се опитва да спечели от сделката за името на съседката, повтаряйки, че Заев и Ципрас са си стиснали ръцете в София ( с внушение за някакво  бащинство върху този успех) , макар това да не беше първата им среща. 

В този смисъл Радев стъпва на принципа на възприетата от БСП и останалите русофили формула партията да се присъединява към победителите. Както помним, по тази формула БСП се превърна в голям защитник на православието например макар и като приемник на десетилетната комунистическа традиция на преследване не само на православната, но на всякакви религии в България.. 

В едно свое интервю, цитирано многократно от моя милост, небезизвестният Любен Гоцев, спряган за сив кардинал на прехода от комунизъм към управляван от посткомунизма капитализъм, откровено заявява в отговор на въпрос как възприема приеманото на България в НАТО и ЕС: следвахме римската поговорка “ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него”. 

Като знаем какво е обкръжението на Радев, не бива да се учудваме, че той повтаря мъдростите на ( третия) Рим за съвременна, но византийска по своя характер, употреба.

 

Share on Facebook