В Атина избухнаха първите сблъсъците между протестиращи и полиция.
 
Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и домати. Полицията им отговори със сълзотворен газ, съобщава Нова тв.

Целта на протестиращите бе да щурмуват входовете на министерството, но полицията направи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци.

Ядосаните фермери, въоръжени с дървени геги, нападнаха полицаите, които бяха блокирали входа на министестрвото. Те запалиха и контейнер, пълен с отпадъци, предаде Reuters.

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес.

Основният протест е насрочен за 17:00 часа на площад "Синтагма". Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат за него.

Фермерите, които бяха затворили пътищата обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.

Още в края на януари фермерите в Гърция се заканиха, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България, ако правителството не оттегли предложения от него законопрект за пенсионната реформа.

Стотици земеделски машини баха разположени по националната пътна мрежа в Гърция. Земеделските производители заявиха, че са разочаровани от плановете на правителството.

То изготви мерки по искане на кредиторите на страната, които предвиждат удвояване на подоходния данък до 26 на сто за фермерите, облагане на финансирането от европейските фондове и премахване на привилегии като отстъпката от 40 на сто върху електричеството или субсидиите за дизелово гориво.

От земеделските производители се изисква още да внасят три пъти по-високи суми в пенсионния фонд.