От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще предложат да се преосмислят поне 10 текста от Закона за предучилищното и училищното образование.

Това заяви за Радио "Фокус"- ПловдивЮлиян Петров, председател на Синдиката. Идеята е те да действат в услуга на учениците, а не да се приемат набързо. Един от текстовете е свързан с така наречените атестации, с формата на комисиите, с възможностите, които би могла да има системата”, добави Петров.

Според него, в този си вид, дори след 4 години, ще трябва огромен капацитет на училищата и на общините, за да направят атестация на близо 90 000 педагогически специалисти. „Това трябва да се преосмисли като вариант и чак когато сме убедени, че сме достигнали до оптималния вариант с обективни критерии за оценка на качеството, да започне тази атестация”, каза още Петров.

По същия начин стоят нещата и с инспектиране на училищата, на качеството, на физическата среда. „Засега още не сме се убедили в кой стандарт трябва да приближим изискванията към учебната сграда – как да изглежда всяко едно училище, как да изглежда детската градина, с какви задължителни елементи като физическа среда трябва да бъде. Оттам нататък да направим един гратисен период, в който всички да влязат в това изискване”, добави Юлиян Петров. Не бива да се забравя и двусменната организация, която вреди на учениците.

Нека да не забравяме и целодневната организация, която е нещо хубаво, но не се спазва и която министерството показва, че ще бъде със затихващи функции, смята Петров. Според него директорите имат стимули за това, че са на двусменна организация. Те имат двойно повече пари при двусменна организация.

Стандартът за ученик в целодневно обучение е по-малко от половината, в сравнение с другия стандарт, което обрича на забвение целодневната организация и я прави неатрактивна и неприличаща на тази в Европа и света, добави Петров. „Ако законът остане в този си вид, след няколко месеца пак ще си говорим за гафове на министерството и пак ще търсим дежурния виновен. Важно е да има реформа и тя да бъде в точната посока”, каза още Юлиян Петров.