В четвъртък петима украински министри подадоха заявления за напускане. Подложени на натиск, четирима се съгласили да останат, единствено икономическия министър Айварас Абромавичус засега е непреклонен и вече си е взел вещите от кабинета, информира 1tv.ru.Водени са разговори посланици от страни от ЕС, САЩ, Канада и президента Петро Порошенко. Последния удар по авторитета на украинския президент нанесе Кристин Лагард, директор на МВФ. Според нея оставката на Абромавичус свидетелства, че няма успех в борбата с корупцията в Украйна.

Вчера стана известно, че обещаните от МВФ 1,7 млрд долара най-вероятно няма да дойдат този месец, а кога ще стане, не се знае. Западът буквално шантажира Киев заради оставката на Абромавичус, са уверени политолози. А премиерът Арсений Яценюк се ужасява правителството да не остане без средства, пък те могат да дойдат само отвън.

Тази нощ кабинетът заседавал и сутринта сторил хабер към Запада: кабинетът няма да се разпадне. Във Вашингтон и Брюксел си отдъхнали. Изтеглили си заявленията за оставка селскостопанският министър, на инфраструктурата, на информационната политика, на здравеопазването. Само Абромавичус разваля картинката за сплотен кабинет. Засега. Затова не му внасят заявлението във Върховната Рада, може пък да поразмисли човекът.

Впрочем мнозина не одобряват дейността на Абромавичус. Неотдавна финансовата агенция Bloomberg постави Украйна на второ място в рейтинга на най-нещастните икономики в света поради безработицата и инфлацията. Бившият литовски бизнесмен пое длъжността в края на 2014 г. Британският Times предупреждава за колапс украинското правителство, ако „блудният син” Абромавичус не се завърне в правия път.