Кортеж на НСО спря линейка във Варна, съобщава Нова телевизия. Кадрите, публикувани в социалните мрежи, предизвикаха гнева на обществото.

От НСО уточняват, че в кортежа не е имало представите на българското правителство, а от МВР съобщиха, че линейката не е возила пациент в животозастрашаващо състояние. Тя е била само с включени светлини, а шофьорът й е направил знак на пътния полицай на кръстовището, че не бърза. След преминаването на кортежа първа е пусната линейката. Според полицията не е станал инцидент.

"По правило би било редно да бъдат пропуснати линейките, но ако има изрични мерки за сигурност, нещата ставата сложни", каза бившият директор на НСО генерал Румен Миланов. 

Според него става въпрос за индивидуална преценка. Според статистика на столичната Бърза помощ инцидентите с линейки намаляват. За 2017 г. те са били 40, а от началото на 2018-а - 26.

Станчо Милчев е шофьор в Спешна помощ София. Казва, че НСО и МВР не пречат, но гражданите не са толерантни на пътя. На тези граждани и на всички, които не пропускат линейки, той казва - да не забавят, че в линейката може да попаднат самите те или техни близки.