Трябва да очакваме нови атентати в дългосрочен план, заяви ръководителят на белгийското контраразузнаване Як Рас в лекция пред студенти, цитиран от местни медии.

Според него в обществото се очертава ново поляризиране и настройване срещу мюсюлманската общност, макар белгийските джихадисти да представляват незначително малцинство.

По неговите думи въпреки твърденията на правителството от 2011 г. насам броят на присъединяващите се към "Ислямска държава" /ИД/ белгийски граждани остава стабилен на месечна основа. От Белгия произхождат най-много "чуждестранни бойци" в редиците на ИД на глава от населението.

Медиите съобщават днес, че до края на месеца белгийското правителство ще приеме решение за изпращане на изтребители, които да бъдат включени в операцията срещу ИД в Сирия. Решението ще подлежи на утвърждаване от парламента.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е посетил вчера белгийските военни в Багдад и е уточнил, че тяхната мисия ще бъде разширена. Белгия участва в международната коалиция срещу ИД от миналата година, но досега нанасяше въздушни удари само по цели на ИД в Ирак.

На този фон вчера белгийски съд осъди задочно 26 джихадисти, сред които и самовзривилия се при атентатите от 22 март на летището в Брюксел Наджим Лашрауи. Макар и мъртъв, той е осъден на пет години лишаване от свобода. Съдът е оправдал четирима от 30-те подсъдими за терористична дейност, сред които един имам.
 

/БТА/