За 30 години човек може да научи много, но едва ли ще стане толкова умен, колкото най-мощният суперкомпютър, който беше пуснат в експлоатация на 2 ноември и до момента се справя страхотно с работата си да имитира напълно човешкия мозък.

Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) е новроморфен компютър, който съдържа в себе си 1 милион ядра и 1200 хил. взаимносвързани платки, които изпълняват ролята на мозъчни нерви.

Неговият дом е Университетът в Манчестър, където той близо седмица "преосмисля начина по който работят съвременните компютри".

На учените им отнема 20 години да създадат концепция за машината и 10, за да я построят, а днес тя е "най-големият мозък" на Земята.

SpiNNaker не просто може да мисли, той сам създава и увеличава броя на невроните си и може да извършва близо 2 млн. действия в секунда. За разлика от обикновените компютри, които изпращат огромно количество информация по стандартната, вече остаряла и претоварена система, суперкомпютърът пренасочва милиарди малки количества информация в хиляди различни посоки едновременно, имитирайки работата на невроните, а именно – предаване на информация посредством електрически и химически сигнали.

Но не си мислете, че SpiNNaker е най-големият мозък, защото има много ядра. Не, той е просто голям по размер, но има още работа по него, за да изпълнява пълните функции на човешкия мозък. Със своите 1 млн. ярда, суперкомпютърът е сравнително малък, дори спрямо мозъка на мишка, която има 100,000,000 неврона, а за да достигне този на хората, са му нужни още 100,000 пъти повече ядра.

Въпреки това, той все пак е доста по-умен, позволявайки на учените да надникнат от близо в процесите, които се случват в човешкия мозък, изпълнявайки редица от симулации в реално време. А след време може би ще се използва в създаването на технологии, които ще помагат на роботите да говорят, да се движат и дори да мислят.