Солунският митрополит Антим определи постигнатото миналата седмица споразумение между гръцката държава и Атинската архиепископия като "разделящо" и изрази мнение, че то няма да бъде одобрено от Светия синод на следващото заседание в петък, съобщава "Катимерини", като се позовава на телевизия "Скай". Миналия вторник гръцкото правителство и Гръцка православна църква постигнаха предварително споразумение за това около 10 000 свещеници и помощен персонал да не получават директно заплати от държавния бюджет.

Съгласно споразумението, постигнато между премиера Алексис Ципрас и архиепископа на Атина Йероним, държавата ще отпуска ежегодна субсидия на специален църковен фонд. От него ще се плащат заплатите на свещениците, които вече няма да са със статут на държавни служители. Споразумението включва и задължение за Църквата да плаща поземлени данъци за имотите, които не са места за поклонение, предаде БТА.

Според Солунския митрополит на съвместната пресконференция на Ципрас и Йероним е било създадено погрешно впечатление, че "сме съгласни и ще бъде извършено разделение между Църквата и държавата". Според "Прото тема" обаче мнозинството от членовете на гръцкия Свети синод ще подкрепят споразумението. "Прото тема" съобщава още, че миналата седмица Вселенският патриарх Йероним е поканил гръцкия консул в Истанбул Георгия Султанопулу и е изразил по време на разговора недоволство, че не е бил информиран от гръцкото правителство за споразумението.

Епархиите в Северна Гърция са подчинени в духовно отношение на Вселенската патриаршия, но административно - на Атинската архиепископия и участват в нейния Свети Синод. Същевременно остров Крит и Додеканезите пряко принадлежат на диоцеза на Вселенската патриаршия.