По данни на медицинската статистика, 70% от населението на планетата страда от хемороиди. Всеки пети човек на 25-годишна възраст се оплаква от това неприятно заболяване, при 35-годишните се среща при всеки трети, а в пенсионна възраст от хемороиди се оплаква почти всеки. 

Въпреки стряскащите цифри, изпитваме огромно притеснение да говорим свободно за проблема не само с близките си, но и със специалист. За съжаление, ако не му дадем гласност, няма как да се избавим от него, а излишната притеснителност в случая може само да навреди на здравето ни!  

Симптомите, които свидетелстват за поява на хемороиди, са силна болка (когато хемороидният възел е възпален), чувство на тежест, парене, сърбеж в ануса, появата на кръв при изхождане, усещане за чуждо тяло и др. Една от най-честите причини за появата им е нарушено кръвообращение в органите от малкия таз, а предпоставките - седящ начин на живот, запек, наднорменото тегло, физическо натоварване. 

Добре е да знаете, че предотвратяването на появата на хемороидите е много по-лесно от лечението им. За целта е нужно да регулирате работата на червата си. Не разчитайте толкова много на слабителните и клизмите, а заложете на зеленчуците и плодовете. Растителните влакна, които се съдържат в тях, помагат значително да се избавите от запека. 

Яжте пълнозърнест хляб или хляб с трици, салата от прясно зеле, моркови, ябълки, овкусени с растително масло и портокал, пийте сварено цвекло. Не забравяйте и за сушените плодове - сини сливи, кайсии, смокини. Консумирайте ги, след като предварително сте ги накиснали във вода. Измийте ги, залейте ги с вряла вода за 1-2 часа и хапвайте по 3-5 плодчета 2-3 пъти дневно. Сухи тези лакомства увеличават вероятността да се сдобиете със запек.

Когато станете от сън, изпивайте по една чаша студена вода или сок с парченца плодове, нощем - чаша кефир, а през деня - всичко, каквото пожелаете. Важното е да приемате не по-малко от 4-6 чаши течности. 

Движете се повече! В случай, че ви се налага да стоите непрекъснато седнала, изберете си твърд стол, най-добре е да е дървен. Заради меките столове хемородите се появяват по-лесно. 

За профилактика на хемороидите си направете отвара от листа от живовляк, мащерка и кора от зърнастец. Правете си локални бани с отвара от лайка (4 супени лъжици цвят залейте с 1 литър студена вода. След като кипне, свалете от котлона и прецедете).  /jenata.blitz.bg