Британски съд призна за виновни трима възрастни мъже от 60 до 76 години за организирането на обира на трезора „Хатън Гардън” в Лондон преди почти година. На подсъдимата скамейка седнаха Хю Дойл, Уилям Линкълн и Карл Ууд. Преди това други четирима - Брайън Ридър, Тери Перкинс, Джон Колинс и Дениъл Джонс, си признаха вината. Осмият престъпник по прякор Бейзил още се издирва, пише "Дейли мейл".Обирът на трезора беше извършен през април 2015 г. Крадците се добраха до подземията на „Хатън Гардън” и изнесоха 73 сейфа с пари, бижута, редки монети и злато на обща стойност 14 млн. паунда. До момента полицията е открила една трета от плячката. Разследването смята, че останалата част е скрита от издирвания Бейзил.

Добирайки се до сградата срещу трезора, участниците в бандата определили разписанието на служителите. При организацията те даже използвали книга по съдебномедицинска експертиза, за да не оставят и най-малки частици ДНК. Престъплението е извършено в почивни дни, тъй като крадците разчитали, че в банковия клон няма да има никого. Бейзел успял да проникне в сградата с ценностите маскиран като работник. После пуснал вътре своите съучастници.

Първия ден те проучвали помещенията и изключили сигнализацията, на следващия ден изнесли ценностите. Почти всеки участник в това престъпление имал богато криминално минало. Произнасянето на присъдата се очаква на 7 март.

Превод и редакция: БЛИЦ