След лошия старт на първенството новият треньор на Ботев Пд Николай Киров стабилизира отбора и в момента той е на пето място в класирането. Нещо, което малцина предричаха. Напук на всички обаче канарчетата полетяха. И в последните мачове показват атрактивен и хващащ окото футбол. Най-много в прегръдките на съотборниците си попада футболистът с №37 – Жоао Паоло. 28-годишният нисичък бразилец, който оглави голмайстроската листа с шест точни изстрела, изпреварвайки Мартин Камбуров от Локо Пд и Диого Виана от ЦСКА, които имат на сметките си по пет.
Нападателят пристигна в Ботев със сънародниците си Рафаел де Соуза (защитник)и Фелипе Бризола (халф). Триото подписа договори за по една година, като в тях има опция за продължаването им с по още 12 месеца. При представянето мениджърът им заяви, че очкава Жоао да започне да вкарва, защото има опит в чужди първенства – ритал е в Южна Корея. Естествено, скептици не липсваха. Още повече, че нападателят бе играл само в нискоразредни бразилски тимове и пристигаше у нас, след като за половин година бе участвал само в шест мача на Феровиария в щатското първенство Паулиста А1, в които не бе отбелязал гол...
Жоао Паоло е роден на 6 декември 1987 година в Натал. Започва да тренира в школата на АВС и пробива до първия отбор. В периода 2007-2011 година изиграва 49 двубоя, в които отбелязва 21 гола. Преотстъпван на Барас и Ботафого-ПБ, където обаче не успява да блесне. През 2010-а помага на тима си да спечели Серия С в Бразилия, а през същата и 2011-а АВС да грабне и шампионата Потигуар. В това първенство той става голмайстор през 2010 година. Тогава за местната купа вкарва 7 пъти, включително и в битката за трофея, но АВС губи финала от Витория. Паоло блясва и в контрола срещу аржентинския гранд Бока Хуниорс – точен е два пъти при успеха с 2:1. Това
веднага му осигурява
трансфер в чужбина
През 2011 Жоао е даден под наем в южнокорейския Гуанжу за 6 месеца. Той се утвърждава (6 попадения в 15 срещи) и клубът откупува правата му. През 2013-а е даден под наем на друг местен тим – Даежон Ситизън. За него се разписва 6 пъти в 35 срещи. Не е ефективен, защото често лекува контузии. През 2014-а Жоао сменя Даежон с Инчеон. Но не му провървява и след 5 срещи се завръща в родния АВС под наем. Така слага край на тригодишния си престой в Азия. У дома той не се справя никак лошо – вкарва на Вашку да Гама за купата. Договорът му за преотстъпване изтича и през 2015-а той е част от Ботафого-ПБ. От там той отива и във Феровиария – последният му отбор преди Ботев.
Паоло бе взет по настояване на Николай Костов, защото има добра бързина и движение по целия фронт на атаката. Но едва ли запалянковците на Ботев са очаквали той толкова бързо да се аклиматизира и да започне да вкарва... В момента те виждат нападател, който с удивителна лекота надбягва защитата и показва рязко ускорение. Наблюдават футболист, който няма проблеми да надиграе съперник един на един. Може да действа като крило, както и като втори нападател. А сред най-големите му предимства е движението между линиите. Бразилецът изглежда позадрямал, но в следващия момент неусетно е излязъл сам срещу вратаря.
В първите два кръга Жоао бе незабележим. Отпуши се в третия – реализира в 47-ата минута при 3:2 над Славия (вкарва за 2:1) на Коматево. В ситуацията при попадението си той
се прояви
като хищник
Видя, че вратарят на белите се намесва слабо при далечен удар. Стрелна се светкавично в пеналта и с десния крак пусна топката в мрежата. Наглед лесен гол, но той показва, че следи играта и има чувство за пласиране. Следващото му попадение бе в петия кръг срещу Нефтохимик у дома. Той даде аванс на канарчетата, а в крайна сметка те надвиха с 2:1 бургазлии в дебюта на Николай Киров. Тогава Паоло получи извеждащ пас по въздуха от Тодор Неделев, мина зад гърба на защитник и взе топката пред вратаря. Още с овладяването си на гърди елиминира по забележителен начин излезлия да го блокира страж, а след това от воле с десния крак порази мрежата.
В домакинството на Локо ГО в 7-ия кръг бразаилецът избухна с три гола, които сякаш бяха изкопирани под индиго – с тази разлика, че завършващите удари бяха разнообразни! Той първо откри резултата, след като получи топката на празно пространство, надбяга отбраната, остана сам срещу вратаря и с диагонален изстрел с десния крак вкара в далечния ъгъл. Вторият му гол бе идентичен – измъкна се от защитата с рязък спринт и реализира с десния крак, но в близкия ъгъл. Третият – движение на ръба на засадата, чудесно овладяване на паса и след това техничен лоб!
Срещу лидера Дунав бразилецът реализира за крайното 2:1 в 64-ата минута. И отново по познатия начин – при контра се движеше между двама защитници, овладя паса в дълбочина и с изстрел с десния крак покрай вратаря опъна мрежата.
С тези си изпълнения Жоао Паоло привлече доста погледи към себе си. И няма да е изненада, ако още през зимата отиде в по-голям клуб.
ТОВА Е ЖОАО ПАОЛО
Роден на 06.12.1987 г.
Ръст: 170 см
Пост: Нападател
ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА
Години Клуб М Г
2006 Барас (наем) – –
2007-2011 АВС 49 21
2007 Ботафого-ПБ (наем) – –
2011 Гуанжу ФК (наем) 15 6
2011-12 Гуанжу ФК 52 10
2013 Даежон Ситизън (наем) 35 6
2014 Инчеон 5 –
2014 АВС (наем) 21 4
2015-16 АВС 4 1
2015 Ботафого-ПБ (наем) 17 14
2016 Феровиария 6 0
2016 Ботев Пд 8 6
ОБЩО 212 68