Управата на летището в Брюксел е заличила значките за допуск на двама свои служители, за които се предполага, че са свързани с атентатите в Париж от ноември, съобщиха местни медии.

Единият от тези служители вече е в затвора, той е работил на аерогарата като хамалин. Братът на втория е обявен за международно издирване.

Следствието е установило, че и двамата летищни служители са помагали на единствения оцелял от атентатите терорист.

Медиите отбелязват, че в последните три години на двайсетина служители летището е отнело допуска до стерилните зони заради сигнали, че са се радикализирали.

В други информации днес се съобщава, че полицаите в Брюксел, които работят в имигрантските квартали и срещу които се извършват проверки за допуснати нарушения на работното място, ще бъдат върнати на работа. Процедурите обичайно предполагат тези служители да останат у дома, докато дисциплинарните проверки срещу тях приключат. През това време те получават между 75 и 99 на сто от месечното си възнаграждение.

Ръководителите на полицейските участъци обясняват, че сега на работа ще бъдат върнати всички, освен онези, срещу които има съмнения за много тежки нарушения. Според полицейските началници проверките могат да продължат с месеци и години, а през това време бюджетът плаща на полицаите да стоят със скръстени ръце. В допълнение онези полицаи, срещу които не бъде повдигнато обвинение, завеждат искове за обезщетение. Полицейските началници обясняват, че върнатите преждевременно на работа няма да бъдат изпращани на улицата и няма да общуват с граждани, а ще бъдат ползвани например като разносвачи.
 

/БТА/