Хиляди севернокорейци почетоха шестата годишнина от смъртта на Ким Чен Ир. Световните наблюдатели, обаче, се опасяват, че Ким Чен Ун може да отбележи тази дата от смъртта на баща си с изстрелването на нова ракета.



В миналото Пхенян също е отбелязвал подобни чествания с ракетни тестове и военни тренировки.
В дни на национален траур като днешния от севернокорейците се очаква да се въздържат от пиене, забавления и неуместни прояви на радост. Забраната важи както за деня на празника, така и за предния ден.



В полунощ висши ръководители на управляващите посетиха мавзолей в покрайнините на града, съобщават държавни медии.

Тази седмица Ким Чен-Ун обеща да развие повече ядрени оръжия и лично награди  учени и служители, допринесли за развитието на най-напредналите междуконтинентални балистични ракети на Пхенян, Hwasong-15.

В изследванията, публикувани в края на ноември, Центърът за стратегически и международни изследвания заяви, че според анализ на предишни дати най-високи шансове за провокации от страна на Северна Корея са възможни в рамките на следващите четири седмици.

Според военни анализатори Hwasong-15 имат обхват, който може да достигне до всички континентални щати.

Експертите обаче смятат, че Северна Корея все още има някои технически несъвършенства, които трябва да подобри, преди да изпълни изцяло целта си за разработване на ядрена ракета, която да може да удари цялата територия на Съединените щати.

Във изявлението си във вторник тази седмица Ким Чен-Ун каза още, учени и работници ще продължат да произвеждат "по-нови оръжия и оборудване", за да "подсилят ядрената сила в качеството и количеството.

Ким Чен Ун заяви още, че Северна Корея трябва да развива и произвежда по-разнообразни оръжия.