Лечителите от древен Тибет са вярвали, че която и да е храна, приготвена в определени пропорции и начин, притежава свойствата на лекарство и може да осигури благоприятен ефект върху човешкия организъм.

Те са разделяли всички продукти на "горещи" и "студени". Това обаче не е имало никаква връзка с температурата на храните.

 
По-скоро разделението се е свеждало до това дали храната може да "затопли" тялото и да го предпази от заболяване, а „студените” са унищожавали причинителите на заболяванията.

"Студените" храни, в съответствие с ръкописите на древните лечители, включват плодове и някои плодови сокове, мляко, извара, кисело мляко, ориз, тиква, зеле, маково семе, както и свинско месо.

Повечето видове месо, тибетците, се смятали за "горещи". Конското месо се е смятало за "по-горещо" от, например, агнешкото. А колкото и шокиращо да е за най-горещото месо се е считало... човешкото. Въпреки това, нямаме информация дали жителите на Тибет са практикували канибализъм.

Друго разделение за месото е в зависимост дали е от мъжко и женско месо, като първото се е смятало за "по-горещо".

Но в древната тибетската медицина са обръщали повече внимание не на месото, а на подправките: пипер, карамфил, канела, джинджифил, шафран, които са се счуквали в специален съд, направен от бронз и месинг.

Лечителите са обръщали специално внимание на три „гоещи“ подправки и на лекарство, което се е приготвяло от тях. То било смес от джинджифил, черен пипер и бял пипер.

Джинджифилът затопля стомаха и черния дроб , засилва половото влечение, но е вреден за бъбреците . Белият пипер предпазва от кашлица, затопля стомаха и черния дроб и засилва половото влечение , а черният помага при кашлица и затопля стомаха, но изтощава тялото.

Интересно е, че е необходимо тези съставки да се смесват в различни пропорции, в зависимост от резултата, който трябва да бъде постигнат. Например, ако на първо място искаме да засилим сексуалната ни активност повече, отколкото да отслабнем или да лекуваме стомаха и едновременно с това да се предпазите от настинки, се нуждаете от 50% бял пипер, 40% черен и само 10% джинджифил. Трябва да си направите смес в пропорция 5:4:1, която след това трябва да приемате вътрешно. Ако решите да пробвате и тя ви помогне, благодарете на тибетските лекари.