Когато комшията е зле, няма как ти да си добре. За пореден път тази стара мъдрост изпитват на собствен гръб десетки търговци в курорта Сандански. Преди две години кризата в Гърция доведе до затварянето на десетки търговски обекти в центъра на града и фалита на техните собственици. На витрините на магазините пък бяха поставени табели с надпис: "Помещението се отдава под наем"."Сега изживяваме дежавю. Не е тайна за никой, че разчитаме основно на гръцките клиенти. Макар че и те доста намаляха като брой в курорта ни, доходите им паднаха, свиха разходите си, купуват по-малко. Но пък нашенци нямат пари и почти не влизат в бутиците ни. Блокадата на границата продължава над 3 седмици, трупаме загуби. Някои са готови да зарежат бизнеса си", твърди санданчанинът Стоян Кадийски, който има магазин за дрехи на главната улица в града.

Той разкрива, че разходите на обекта си вървят – харчи се доста ток през зимата, плаща се заплата на продавачки, данъците си вървят, пише "Стандарт". Други, които са наели помещения под наем, пък нямат възможност да ги плащат.

„Почти всички сме на ръба на оцеляването. Положението от година на година става по-лошо. През последните 2 години драстично намаляха гръцките туристи, които бяха основните клиенти в нашия град", признава търговецът. За този период почти 40 търговци се отказаха от бизнеса си. Сметката сочи, че над 1/3 от бутиците в центъра на Сандански са хлопнали кепенци, споделят негови колеги.

В дните на блокадата на границата от гръцки фермери те отчитат тотален срив на оборота. Главната причина за това е липсата на достатъчно гърци. Не се ли вдигне блокадата, ще се наложи собствениците на бутици и магазини да освобождават работна ръка. В много от обектите в последните години зад щанда са самите собственици, тъй като не могат да си позволят да наемат продавачи. Някои търговци разпродават стоката си на по-ниски цени, за да привлекат клиенти от града.