Американските санкции и условия, наложени на Техеран, са "абсурдни, незаконни изцяло пристрастни", заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф във видео, разпространено по ЮТюб, предаде Франс прес.

"Американското правителство изглежда мисли, че налагането на драконовски санкции на Иран ще причини толкова много страдания на нашия народ, че ще ни накара да се подчиним на волята му", обяви Зариф във видеото, разпространено на английски и на фарси.

Тези решения обаче "засилват международната изолация" на САЩ според иранския първи дипломат.

"Оцеляхме в трудните времена на 40 години американска враждебност, като се опирахме единствено на собствените си ресурси и днес ние и партньорите ни по целия свят ще гарантираме, че нашият народ ще бъде възможно най-малко засегнат от тази сляпа агресия", добави министър Зариф.

САЩ "ще съжаляват за това неразумно решение", посочи иранският министър и изтъкна, че санкциите целят "да разединят народа и да го отдалечат от неговите лидери".

По-добре ще е те да преосмислят "безусловната си подкрепа" за Саудитска Арабия и Израел, която ги направи "слепи за ужасните зверства", извършени от тези две страни, добави Зариф. (БТА)