Правителството на турският президент Реджеп Ердоган лошо се справя със сложните геополитически предизвикателства на съвременността, пише списание The Economist.Част от проблема на Турция се крие в неспособността за тънка дипломация, особено актуална в условията на подновеното противопоставяне между Русия и НАТО.

Анкара не успява да изгради добри отношения с най-близките си съюзници, особено с Евросъюза, явяващ се основен търговски партньор за Турция, отбелязва изданието. Ердоган преди всичко го интересува как да принуди Европа да направи по-големи отстъпки.

„Отношенията не могат да бъдат наречени топли. Повечето европейски правителства гледат на Турция по-скоро като на буфер, отколкото на партньор” – пише списанието.

Сериозна заплаха за Анкара станаха последствията от нейната политика в Сирия. „За страната, считаща себе си изолирана от близкоизточната нестабилност, двата последни атентата от ИД (октомври и януари) станаха голямо сътресение” – отбелязва изданието. Турция твърде дълго заиграваше с радикалните ислямисти в Сирия, тъй като те се бореха против режима на Башар Асад, и събитията в Анкара показаха неподготвеността на Ердоган да признае, че подобна политика е опасна и заредена с разплата, обобщава The Economist.