Представяме ви три нестандартни, но вкусни салата, които могат да бъдат поднасяни, както студени, така и топли.1.Екзотична салата от фъстъци
Необходимите продукти:
1 глава кромид лук
1 глава кромид 300 г небелени фъстъци
1-2 с. л. олио
300 г пилешко филе
4-5 зелени и червени чушки
150 г кисели краставички
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. оцет
млян черен пипер на вкус
1. Кромидът се обелва и нарязва на шайби. Заедно с фъстъците се слага да се запържат в олиото.
2. Прибавя се пилешкото филе, нарязано като за шишчета, и чушките, нарязани на лентички.
3. Щом продуктите поомекнат, се прибавят киселите краставички, нарязани на кубчета.
4. Салатата се овкусява с подправките и се поднася студена
1 малък пъпеш
1 къдрава салата
100 г кашу
150 г пушена шунка
2 с. л. балсамов оцет
1. Пъпешът се разрязва на две и се почиства от семената. Нарязва се на резени с дебелина един сантиметър.
2. Резените се нареждат в тавичка и се изпичат за час и половина при температура 80 градуса.
3. Листата на салатата за рецептата "Френска салата с пъпеш и шунка" се измиват и се накъсват на късчета.
4. Шунката се нарязва на парчета и се разбърква със салатата и кашуто. Поръсва се с балсамовия оцет и се слага в салатиера.
5. Върху и около салатата се нареждат красиво резени от изпечения пъпеш.
3.Топла салата с гъби и праз
Продукти:
300 г печурки или консервирани горски гъби
300 г пресен спанак
бялата част на 1 стрък праз
1 червена чушка
2 с. л. олио
1 ч. л. настърган джинджифил
1 скилидка чесън
Сос:
5 с. л. зеленчуков бульон
2 с. л. соев сос
1 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 щипка лютив червен пипер
1. За рецептата печурките и спанакът се измиват, подсушават се и се нарязват. Празът се нарязва на колелца, а червената чушка – на ивици.
2. Олиото за рецептата "Топла салата с гъби и праз" се загрява и в него бързо, за около 30 секунди, се запържват празът, джинджифилът и скълцаният чесън.
3. Прибавя се чушката, а след 3 минути – и гъбите. Пържат се 3-4 минути, като постоянно се разбърква. Прехвърлят се в купа и се похлупват.
4. В същия тиган за рецептата "Топла салата с гъби и праз" се сипват продуктите за соса, оставя се да кипнат и се добавя спанакът. Разбърква се и се сваля от огъня.
5. Спанакът се слага в чиниите, върху него се сипва сместа с гъбите и се поднася топло.
Необходимите продукти:
1 глава кромид лук
1 глава кромид 300 г небелени фъстъци
1-2 с. л. олио
300 г пилешко филе
4-5 зелени и червени чушки
150 г кисели краставички
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. оцет
млян черен пипер на вкус
1. Кромидът се обелва и нарязва на шайби. Заедно с фъстъците се слага да се запържат в олиото.
2. Прибавя се пилешкото филе, нарязано като за шишчета, и чушките, нарязани на лентички.
3. Щом продуктите поомекнат, се прибавят киселите краставички, нарязани на кубчета.
4. Салатата се овкусява с подправките и се поднася студена
2.Френска салата с пъпеш и шунка
Ето и продуктите:1 малък пъпеш
1 къдрава салата
100 г кашу
150 г пушена шунка
2 с. л. балсамов оцет
1. Пъпешът се разрязва на две и се почиства от семената. Нарязва се на резени с дебелина един сантиметър.
2. Резените се нареждат в тавичка и се изпичат за час и половина при температура 80 градуса.
3. Листата на салатата за рецептата "Френска салата с пъпеш и шунка" се измиват и се накъсват на късчета.
4. Шунката се нарязва на парчета и се разбърква със салатата и кашуто. Поръсва се с балсамовия оцет и се слага в салатиера.
5. Върху и около салатата се нареждат красиво резени от изпечения пъпеш.
3.Топла салата с гъби и праз
Продукти:
300 г печурки или консервирани горски гъби
300 г пресен спанак
бялата част на 1 стрък праз
1 червена чушка
2 с. л. олио
1 ч. л. настърган джинджифил
1 скилидка чесън
Сос:
5 с. л. зеленчуков бульон
2 с. л. соев сос
1 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 щипка лютив червен пипер
1. За рецептата печурките и спанакът се измиват, подсушават се и се нарязват. Празът се нарязва на колелца, а червената чушка – на ивици.
2. Олиото за рецептата "Топла салата с гъби и праз" се загрява и в него бързо, за около 30 секунди, се запържват празът, джинджифилът и скълцаният чесън.
3. Прибавя се чушката, а след 3 минути – и гъбите. Пържат се 3-4 минути, като постоянно се разбърква. Прехвърлят се в купа и се похлупват.
4. В същия тиган за рецептата "Топла салата с гъби и праз" се сипват продуктите за соса, оставя се да кипнат и се добавя спанакът. Разбърква се и се сваля от огъня.
5. Спанакът се слага в чиниите, върху него се сипва сместа с гъбите и се поднася топло.