Карнобатлията Алекс Димов, който прегази две жени навръх Задушница, разгневи сериозно днес съдия Катя Господинова, заради непризнато дете.  Това стана по време на заседание в Окръжния съд, при което трябваше да се реши дали да се промени мярката му за неотклонение "задържане под стража", съобщава "Флагман".

На влизане в Съдебната палата, нямаше и помен от младежа с модерна прическа, скъпи дрехи и излъскана визия, лъхаща от нахаканите му снимки във фейсбук. Алекс влезе с качулка и изобщо не се чуваше в залата какво точно отговаря на въпросите на съдия Господинова, сякаш не владееше членоразделна българска реч.

Съдия Катя Господинова има отговорен стил в ръководене на заседания от наказателен характер  - строг и много справедлив

Още в началото на заседанието Господинова се обърна към 18-годишния ром, който бе казал, че е с основно образование, така: Г-н Димов, като какъв се самоопределяте?  Не съм Господин, Алекс съм.”, измърмори задържаният, очевидно неразбиращ от цивилизовано отношение. Този отговор смути десетината журналисти, както и съдебният състав.

Оказа се, че не знае какво е ЕГН. Не можа да посочи и от каква националност е. Съдията направи всичко възможно, за да го ориентира в избора му, да го улесни, посочвайки няколко варианта за националности. Алекс мълчеше. Накрая, след дълго размишление се самоопредели като българин. С това обаче затрудненията му не свършиха, защото трябваше да му се обясни и що е това майчин език. Обвиняемият в крайна сметка каза, че трябва да се пише за него "майчин език - турски".

”Ти изобщо разбираш ли български?”, изостави учтивата форма Господинова, за да не го препотява повече. Отговор не получи. Комуникацията със задържания се оказа меко казано невъзможна, въпреки твърденията му, че има основно образование.

Гневът у съдия Господинова започна да се надига и от висящия във въздуха въпрос кой е дал шофьорската книжка на този човек преди един месец. Гвоздеят на гаврата с българската държава и правосъдието обаче бе в мотивите на защитника на Алекс адвокат Красимир Кацарски. Печеният в подобни дела юрист този път не бе догледал обстоятелствата и изтъкна, че обвиняемият се нуждае от по-лека мярка, за да се прибере у дома - да помага на жена си Катя при отглеждането на новороденото им преди месец бебе.

При проверката на документите на Алекс от съдебния състав, се оказа, че той няма сключен брак по смисъла на българските закони, няма и документ, с който да удостовери, че е станал баща. Припомняме, че във фейсбук профила на рома, който очевидно произхожда от заможна карнобатска фамилия, има снимки от разкошна сватба, проведена преди година и няколко месеца. Сега той е на 18 години и 6 месеца. Шофьорската книжка е получил 19 дни преди да предизвика двойната смърт на Задушница.

Давайки си ясна сметка за истинските мотиви, поради които масово цигани не припознават децата си, за да ползва "самотната" майка издръжка от държавата, съдия Господинова изригна: „Ти мъж ли си? Къде изчезна мъжкото в теб? Защо не припознаеш детето си?”, запита Катя Господинова. Отговор не получи.

Сватбата на Алекс и Катя е  пищна, по ромски обичай. Бебето им обаче се води на "самотна" майка, за която трябва да се грижи държавата

Адвокат Кацарски настоя подзащитният му да бъде освободен под парична гаранция срещу 1000 лева, защото нямал нито едно друго нарушение като шофьор. Но пропусна проблемът с високата скорост - над 50 км в час по неравната улица. Господинова му отвърна така: "Е, кога, според Вас, да направи друго нарушение, след като е взел книжката преди 19 дни?!"
Тя  направи и други констатации: Момчето кара Мерцедес, Е класа. Колко пари струва тази кола? Какво работиш?
Отговор отново липсваше.

Разбираш ли какво си направил? Разбираш ли, че ако на тротоара  бяха пет човека, можеше всичките да ги убиеш? Как изобщо си взе книжката?”, зададе тя нова серия от въпроси, които увиснаха  във въздуха.

Според адвокат Кацарски, Алекс причинил катастрофата заради неравност на пътя, в която попаднала предната гума. Като млад водач, не успял да овладее колата, която помела двете жени – Ганка и Каля и по чудо не е убила и другия човек – Иван Чапанов. След инцидента Алекс се опитал да окаже първа помощ на Ганка, но тя издъхнала в ръцете му.

Прокурор Валентина Маджарова изтъкна, че има сериозна опасност Алекс да избяга, ако остане на свобода. Той често пътувал в чужбина,  през последната година е бил 4 месеца зад граница. Разбра се още, че баща му бил в Англия.

Прокурор Веселина Маджарова настоя 18-годишният ром да остане в ареста

Последното обстоятелство, както и тежкото обвинение, бяха достатъчно основание съдия Катя Господинова да го остави в ареста. „Убил си двама души, а  дори не каза, че съжаляваш, ако излезеш навън, сигурно ще се качиш отново на автомобил””, обърна се към задържания съдия Катя Господинова.