"Спазих предизборното си обещание, а други - не!". С тези думи американският президент Доналд Тръмп взе на прицел в Туитър тримата си предшественици в Белия дом Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама, обвинени, че не са изпълнили обещанията си за Ерусалим, предаде Франс прес.

Тръмп приложи видео, за да припомни поетите по този въпрос от тримата предишни президент ангажименти, от които те в една или друга степен впоследствие са се отметнали.

Клинтън, както и Буш, твърдяха по време на кампаниите си, че са склонни да преместят американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но промениха виждането си, след като дойдоха на власт. Обама не е казвал нещо конкретно за посолството, но нарече Ерусалим "столица на Израел".

"Щом поема функциите си, ще започна процедура по преместване на американското посолство в града, който Израел избра за столица", заявява през 2000 г. Джордж Буш в реч, откъс от която е публикуван в туита на Тръмп.

Видеомонтажът завършва с изявление на самия Тръмп, огласяващ "официалното признаване" на Ерусалим за столица на Израел и решението си да премести посолството на САЩ от Тел Авив там.

В изявлението президентът косвено говори за липсата на кураж у тримата обитатели на Белия дом преди него.