Три църкви в Пловдив отказаха да венчаят българин и арменка. Оказа се, че забраната на сливенския митрополит Йоаникий да не се сключва църковен брак между православни и арменци, както и между православни и католици, важи с пълна сила и под тепетата.Проблемът не е от сега. Преди седмици Радостина Зилян и приятелят  й Петър Рашков разбират, че не могат да бъдат венчани. Пловдивчанката е дете на смесен брак - баща е арменец, а майка - българка, съобщава "Марица".

Радостина е в Арменската апостолическа църква и това се превръща в проблем да сключи църковен брак в български храм. Обиколили три църкви - "Света Петка", "Свети Георги" и "Свети Мина", но ударили на камък. Свещениците им обяснявали, че е забранено.

Ако младите много настояват, ритуалът можел да се извърши, но първо Радостина трябвало да бъде кръстена в православна черква.
"Аз съм кръстена, защо отново да го правя. Това е пълен абсурд. Да не би арменците да сме грешни? Църквата вместо да ни обединява, ни разделя", възмущава се 20-годишната пловдивчанка. Накрая двамата с приятеля решили да отидат в Арменската църква.

Там отец Храч Мурадян им обяснил, че няма причина да не ги венчае, защото и двамата са православни християни.