Античният театър беше увековечен за трети път на пощенска марка, след като преди минути беше валидирана нова марка, посветена на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Печата върху нея натиснаха едновременно председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на туризма Никола Ангелкова, зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов, кметът Иван Тотев и авторката на дизайна на марката художничката Татяна Узунова.


Марката е отпечатана в тираж от 10 050 броя и вече се продава на цена от 1 лев. „По света има 150 милиона колекционери, 16 милиона от тях живеят в Европа. Така че тази марка ще стигне до милиони ценители по целия свят и ще направи неоценима реклама на Пловдив”, каза председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев.


За първи път Античниаят театър се появява на пощенска марка през 1982 г., когато в Пловдив е организирана национална филателна изложба. През 2002 г. е второто подобно издание, този път посветено на Европейското първенство по шахмат.
Новата марка е само първата от филателна серия, посветена на Пловдив. Във времето до 2019 г. всяка година ще бъде издавана нова марка, свързана с Пловдив, и когато градът стане столица на културата на Европа, ще бъде подредена и филателна изложба./Марица.бг