Турция се опасява, че сраженията в района на сирийския град Алепо може да предизвикат до границата й ново струпване на бежанци, които може да достигнат 600 000 души, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш след заседание на правителството.

"Най-лошият сценарий в този район е в кратък срок да се стекат 600 000 бежанци на турската граница", каза пред журналисти Куртулмуш, цитиран от Франс прес.

Настъплението към Алепо на сирийската армия, подкрепяна от руската бойна авиация, принуди десетки хиляди цивилни да напуснат домовете си.

"Като резултат от тази ситуация 200 000 души бяха принудени да бягат, от тях 65 000 поеха към Турция, а 135 000 са разселени в Сирия", каза турският вицепремиер. Около 30 000 души, главно жени и деца, вече са се струпали до турския граничен пункт Онкупинар, който е затворен.

"Нашата цел засега е да се удържи докато е възможно тази вълна от мигранти извън границите на Турция и да им се доставят на място необходимите услуги", добави Куртулмуш. 

"Разбира се, както винаги, ние ще откликваме на нуждите на нашите сирийски братя и ще ги приемаме, когато е необходимо", каза днес премиерът Ахмет Давутоглу след срещата в Анкара с германската канцлерка Ангела Меркел.

Той обаче заяви, че Турция, която вече е приютила 2,7 милиона сирийски бежанци, не може да поеме сама цялото бреме на приемането на бежанците, отбелязва АФП. (БТА)