Според едно проучване, публикувано в списание за обща вътрешна медицина, честата болка в гърба при жените в напреднала възраст може да сигнализира за висок риск от преждевременна смърт. Експерти от Бостънския медицински център стигнаха до заключението за това. 

Учените са решили да разберат по-добре причините за болката в гърба при жените. Жените във възрастовата група между 40-80 години най-често се оплакват от възникването на такива болки - случаите на ходене при специалист за болки в гърба се регистрират по-често, отколкото при мъжете. В този случай болката в гърба при жените може да бъде болезнена, изтощаваща.

В резултат на изследванията си учените заключават, че проблемите с мобилността при жените поради болка в гърба са свързани с преждевременна смъртност. Жените съзнателно или несъзнателно ограничават мобилността си поради болки в гърба - това може да бъде свързано с развитието затлъстяване, хронични заболявания и в крайна сметка води до преждевременна смърт, смятат те.

Изследователският проект включва повече от 8000 по-стари жени, които са наблюдавани в продължение на почти 14 години. През това време повече от половината от участниците починали и след като анализирали обстоятелствата на смъртта, както и медицинската история, учените откриха връзка между болката в гърба при жените и тенденцията към преждевременна смърт.

"При жените, които съобщават често или постоянно за болки в гърба, рискът от смърт е по-висок с 24% в сравнение с жените, които нямат болки в гърба", твърдят изследователите.

Те признават, че навременното лечение на болки в гърба може да помогне на жените да удължат живота си./ Zdrave.to