ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

 
Това стана ясно на конференция по повод на 1 г. от създаването на научното звено. В центъра е изобретен лазерен апарат, който определя количеството на водата в млякото, виното и твърдия алкохол.

"Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото", обясни асистент Иван Бодуров.

В Технологичния център са получени и ядливи опаковки на плодове и зеленчуци, които удължават срока им на годност с няколко дни.

"Покритията са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Те имат и полезен ефект върху микрофлората на стомаха", коментира проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.