ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
"Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото", обясни асистент Иван Бодуров.
В Технологичния център са получени и ядливи опаковки на плодове и зеленчуци, които удължават срока им на годност с няколко дни.
"Покритията са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Те имат и полезен ефект върху микрофлората на стомаха", коментира проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.
Прочетете още
- 19:00 Телефон на дете в Ловеч „отиде" в чужд джоб. Познавате ли тази жена? ВИДЕО
- 20:00 Бездушие в Сливен: Жена изрита кучето си на улицата, защото не лаело
- 17:00 Търново, електробус № 100 и малките добрини, които значат много
- 18:00 Паркиране без граници: В Карлово - кола на място за велосипеди, в Русе - кон СНИМКИ