ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
"Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото", обясни асистент Иван Бодуров.
В Технологичния център са получени и ядливи опаковки на плодове и зеленчуци, които удължават срока им на годност с няколко дни.
"Покритията са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Те имат и полезен ефект върху микрофлората на стомаха", коментира проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.
Прочетете още
- 10:00 Дама твърди, че е ругана, удряна и съборена на земята в София СНИМКИ
- 13:00 Жена, запушила с колата си цял булевард: "Колежка съм, съдия" СНИМКИ+ВИДЕО
- 12:00 Джип се шмугна в кръгово, принуди кола с предимство да спре ВИДЕО
- 14:00 Астролог посочи три зодии, за които краят на годината ще е повратна точка