Специалисти разкриха кои продукти при постоянна употреба значително снижават риска от рак. Към тях спадат лук, домати, ягоди, гъби и магданоз, съобщава The Telegraph.
Известно е, че храната, характерна за западния образ на живот с високо съдържание на животински мазнини способстват за рак на стомаха, млечната жлеза, панкреас и бели дробове.
Един от рисковите фактори са излишните килограми. Наднорменото кило е причина за смъртността при 14 процента от онкологичните заболявания при мъжете и 20 процента при жените.
Доказано е, че ако хранителният режим премине към повече съдържание в дневния порцион на зеленчуци и плодове, ще се намали с 80% рискът от рак.
Помага също така средиземноморската диета, за която е характерно балансирано съдържание на омега-6 и омега-3 и голямо количество антиоксиданти.
По думите на диетолога Торал Шах алицина, който се съдържа в лука и чесъна, има сбособността да намаля токсичните онко – вещества в организма на човека и да ги отделя.
В доматите се съдържа каротидния пигмент ликопин, който намалява риска от рак на панкреаса и обезврежда свободните радикали.
В ягодите и малините се съдържат съединения, които блокират активността на белтъците, предизвикващи неконтролирано деление на клетките.
Гъбите стимулират имунната система, а магданозът предотвратява формирането на тромби в съдовата тъкан.
Известно е, че храната, характерна за западния образ на живот с високо съдържание на животински мазнини способстват за рак на стомаха, млечната жлеза, панкреас и бели дробове.
Един от рисковите фактори са излишните килограми. Наднорменото кило е причина за смъртността при 14 процента от онкологичните заболявания при мъжете и 20 процента при жените.
Доказано е, че ако хранителният режим премине към повече съдържание в дневния порцион на зеленчуци и плодове, ще се намали с 80% рискът от рак.
Помага също така средиземноморската диета, за която е характерно балансирано съдържание на омега-6 и омега-3 и голямо количество антиоксиданти.
По думите на диетолога Торал Шах алицина, който се съдържа в лука и чесъна, има сбособността да намаля токсичните онко – вещества в организма на човека и да ги отделя.
В доматите се съдържа каротидния пигмент ликопин, който намалява риска от рак на панкреаса и обезврежда свободните радикали.
В ягодите и малините се съдържат съединения, които блокират активността на белтъците, предизвикващи неконтролирано деление на клетките.
Гъбите стимулират имунната система, а магданозът предотвратява формирането на тромби в съдовата тъкан.