Премахването на апендикса намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон. Това заключение беше направено от експерти от Изследователския институт "Ван Адел".

Хипотезата, че болестта на Паркинсон се развива в червата, се появи преди около 10 години. Болестта възниква поради натрупването на токсичната форма на алфа-синуклеин. Той има негативен ефект върху мозъка, започват проблеми с контрола на движенията. В същото време причините за алфа-синуклеиновите мутации остават неизвестни.

Учените също отбелязват, че пациентите често имат проблеми със стомашно-чревния тракт и тези симптоми се проявяват много десетилетия преди появата на други симптоми на Паркинсон. Също така беше отбелязано, че хора подложени на операция за отстраняване на апендикса, страдат от това заболяване по-рядко.

Американски изследователи са анализирали медицинските досиета на 1,7 милиона души в Швеция. Те заключиха, че премахването на апендикса намалява вероятността от развитие на Паркинсон с 20%. В същото време ефектът от апендектомията се установява само при хората, живеещи в градски условия. Учените са решили, че пестицидите могат да повлияят на риска от развитие на болестта.

В тази връзка учените анализираха състоянието на 800 души с болестта на Паркинсон. Оказало се, че тези, които са премахнали апендикса си 20 години преди установяване на диагнозата, заболяването започва да се развива средно 3,6 години по-късно.

Най-неочакваните заключения са направени в процеса на изучаване на здравите хора. От 48-те проби, всички освен двама съдържат токсични форми на алфа синуклеин./ zdrave.to

Така "семената" на болестта на Паркинсон се съдържат в тялото на всеки човек, но някои успяват да ги предпазят от навлизане в мозъка.