Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко подаде днес оставка след смъртта на антикорупционната активистка Катерина Гандзюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Тридесет и три годишната Гандзюк почина, след като бе залята с близо литър сярна киселина от непознат в края на юли. Тя бе приета в болница в критично състояние с изгаряния на кожата върху 30 процента от тялото й.

"Ще подам днес оставката си пред президента", заяви Луценко пред депутатите от украинския парламент и ги призова "да разгледат въпроса" тази седмица. Според украинския закон главният прокурор подава оставка пред държавния глава, а после тя се приема и от парламента. Президентът Петро Порошенко все още не е дал индикации за намеренията си. Луценко е главен прокурор от 2016 г. Той нарече "рекламна кампания" обвиненията срещу властта, които се засилиха след смъртта на Катерина Гандзюк - поредният украински активист обект на агресия през последните месеци.

Гражданското общество и някои политици обвиняват властта, че насърчава подобни нападения и не прави нищо, за да накаже извършителите. Активистката и съветничка на кмета на град Херсон Катерина Гандзюк говореше критично срещу корупцията в регионалното управление на вътрешното министерство, припомня Франс прес. Смъртта на Гандзюк предизвика шок в Украйна и сред западните партньори на Киев.

Европейският съюз и Съединените щати призоваха властите да пресекат нападенията срещу представители на гражданското общество. Украинският парламент извика ръководителите на силите на реда, за да ги изслуша във връзка с нападенията срещу активисти. Депутатите ще се произнесат също дали да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разследва нападенията.