Улицата пред Католическата църква, която свързва бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Цар Борис Трети Обединител" ще става площад, а отдолу ще се експонират уникалните раннохристиянски мозийки. Това стана ясно на пресконференцията, дадена от кмета Иван Тотев, директора на Археологическия музей Костадин Кисьов и представител на Фондация "Америка за България" Еленко Еленков.

Под уличното платно пред църквата се намира част от трикорабната базилика, строена през 4 - 6 век. Тази година през май започна проучването и реставрацията на древните мозайки на Епископската базилика. Такъв древен християнски храм няма в цяла България, а на Балканите той е един от най-големинтте, подчерта реставраторът Елена Кантарева.

За да бъде разкрит паметникът на културата в целия му блясък, градската управа заедно с фондацията и музея са решили да проучат и пространството пред Католическия храм.

Базиликата ще бъде завършена през 2018 г. и ще стане част от туристическия маршрут по археологическото наследство. Фондацията дава 5 млн. лева като Еленков уточни, че ще има и допълнителни спедства за реставрационните работи. Останалата част от финанссирането - близо 4,5 млн. лева - общината ще осигури от своя бюджет, което не е никакъв проблем, увери кметът Тотев.

От "Америка за България" призоваха напролет, когато отново се възобнови работата по Базиликата, всеки един, който желае, да участва с доброволен труд.

Запитан дали няма да се увеличат задръстванията, след като една пътна връзка се превърне в площад, Тотев отсече: "Когато няма път, няма и проблем с трафика".

Той допълни, че предстои реконструкция на цялото пространство пред ДКЦ-1 и Понеделник пазара. Паркингът пред поликлиниката ще се премахне.