Римска обществена баня откриха археолозите в частен имот на улица „Отец Паисий“ 13. Към момента е разкрита голяма зала, в която е разположен басейн, а също и много впечатляваща вътрешна уредба, с мраморна облицовка на пода и стените, както и много добра инсталация за подово и стенно отопление.

"До момента бяха известни две римски бани - една до бившото кино Балкан, а другата до Понеделник пазара. Това са третите обществени терми, които разкриваме. Очевидно ситуирани източно от стадиона. Тук разкриваме един малък сектор в този частен имот. По правило на римското градоустройство термите обхващат много големи площи, понякога и по няколко декара. Предполага се, че продължават и под съседните сгради.", обясни археолог Мая  Мартинова пред Glas.bg.

"Наистина много добре са запазени.Римското строителство по принцип е много здраво. И хоросана, и строителните материалите. Структурите са от III - IV в. сл. Хр., така че говорим за строежи от преди 1700 години със сигурност", добави Мартинова.

"Предстои, след като се запознае с нашето проучване, експертна комисия от Министерството на културата да реши съдбата на разкритите структури като даде предписания на инвеститора.", завърши археологът.