Промените в Конституцията, свързани със съдебната система, ще бъдат разгледани в пленарната зала на трето четене. Според правилата за процедурата, приети от народните представители, между второто и третото гласуване не се правят предложения по текстовете. При третото гласуване депутатите ще гласуват поименно.Последната част от процедурата по изменение на Основния закон, която тече вече почти година, ще се случи на фона на протести, в които участват и съдии. Именно заради прочените Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието.

ДСБ пък оттегли подкрепата си за правителството и мина в опозиция, а Реформаторският блок заяви, че остава в управлението "под условие".

През миналата седмица парламентът наруши "историческия компромис" и прие предложението на АБВ за различно разпределение в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което избраните от прокурорите нейни членове ще са повече от тези, посочени от Народното събрание. Според приетия на първо четене законопроект, под който се подписаха 180 депутати, в колегията трябваше да има паритет.