Пловдивският районен съд  гледа днес и утре  делото срещу Иван Евстатиев. Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка и привеждането й в безпомощно състояние чрез алкохол. Наказанието при доказване на първото обвинение е лишаване от свобода  от 3 до 10 години, а за второто – до половин година затвор или глоба до 500 лева. 

След случая, станал в хотелска стая в Стрелча през януари, Евстатиев е ареста, въпреки мнократните искания на защитата за отмяна на най-тежката мярка за неотклонение.Общинският съвет в Стрела отне званието му на почетен гражданин, а местните хора протестираха неколкократно. Заради влошено здравословно състояние на няколко пъти беше и в болница. Адвокатът му Ташкена Колчева съобщи, че клиентът и е извършил опит за самоубийство зад решетките.

Панагюрският съд не може да формира състав за делото, а пазарджишките съдии си дадоха отвод заради контактите си с Евстатиев, който е работил дълги години и като адвокат. При това положоение Върховният касационен съд разпореди  делото да бъде в Пловдив. Заседанието е закрито, призовани са 16 свидетели и 10 вещи лица.