Мръсните съветски номера за дискредитиране на свободомислещите в политиката, медиите и изобщо в гражданското общество са се приспособили към все пак променената обстановка в Русия. На Путин и режима му не им стига почти пълния медиен и политически монопол. Дори и мъждукащата опозиция в руските средства за информация и в политиката са обект на …шпионаж с цел дискредитиране. Това става ясно от публикация в чешкия вестник “Лидове новини”, препечатан в OFFNews.

За българския читател възниква само един въпрос: колко ли подобни случая на хрътки за мръсни поръчки, внедрени по съветския почин в медиите, има и у нас? И още нещо се пита ( будния) човек- дали пък по този показател не превъзхождаме московските другари? Тук разкриването на подобна мръсотия ни изглежда мисия невъзможна в наложената от години ситуация, когато т.н. журналистическа солидарност се проявява всъщност като общ фронт в обслужването на властта чрез задушаването  на свободните журналистически гласове чрез маргинализиране и компрометиране с лепене на етикети.

Понеже и без това съм заподозрян, че визирам (и) себе си, ще дам пример, че в БНТ съм персона нон грата. Последното ми появяване от екрана на държавната телевизия беше на 9 май тази година в сутрешното неделно предаване на Георги Любенов, в което бях заклеймен ( след коментара ми, без право на самозащита) от Татяна Дончева като “урод” заради това, че напомних позицията на Левски срещу желанието на мракобесната Русия да играе ролята на наша освободителка. Поради което са ми сложили “черен печат”. Той е в сила вече половин година ( за сравнение, през същото време в частните телевизии, които имат по-голяма аудитория, съм получил десетки покани, част от които съм приел и по този начин съм демонстрирал, че все пак съществувам).

 

Апропо, ако ми назовете поне един български журналист, пострадал от гонения заради пропутинската му подлост, ще ви бъда благодарен, за да си коригирам изостаналия в това отношение будилник на познанието, който звъни с отговора: “няма такъв” ( и не може да има в страната , в която да си откровено прозападно настроен се смята за “екстремизъм”, докато да се мазниш на Кремъл се възприема като форма на патриотизъм).

 

 

 

Share on Facebook