Америка бе разстреляна от упор; касапницата във Флорида може да се отрази на резултата от борбата за президентското кресло в САЩ, пише "Комерсант".

Руският печат коментира масовото убийство в американския град Орландо на 12 юни. В местен гей клуб бяха застреляни 49 души и ранени още над 50, напомня "Газета".



Най-големият в историята на САЩ масов разстрел изостри до крайност борбата в навечерието на ноемврийските президентски избори, отбелязва "Комерсант".

Вероятният републикански кандидат Доналд Тръмп настоя президентът Обама и претендентът на демократите Хилари Клинтън да признаят клането в Орландо за акт на радикален ислямизъм. В противен случай според Тръмп първият трябва да подаде оставка, а втората - да напусне предизборната надпревара, напомня вестникът.

Президентът Обама прикани да не се правят прибързани изводи, че виновникът за трагедията Омар Матин от афганистански произход, неведнъж демонстрирал симпатии към ислямистите, е свързан с международния тероризъм. При всяко положение обаче основни теми в предизборната надпревара занапред ще са борбата с тероризма в Америка, въвеждането на по-строг контрол върху имиграцията и изгледите да се ограничи продажбата на оръжия в страната, разрешена от конституцията на САЩ, добавя "Комерсант".

Вземайки заложници, нападателят Омар Матин заявявал, че подкрепя екстремистките групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", също и бостънските терористи братя Царнаеви, посочва "Лента", като цитира директора на ФБР Джеймс Коми.

В атентатите на Бостънския маратон през 2013 г. загинаха трима души, а близо 300 бяха ранени. Единият от братята Царнаеви бе ликвидиран след престъплението, другият получи смъртна присъда миналата година.

Освен това директорът на ФБР съобщи, че терористът е бил разследван на два пъти преди; тогава е твърдял, че членува също в Ал Каида и в шиитското движение Хизбула. В тази връзка тайните служби не могат да кажат със сигурност коя от всички тези групировки е повлияла на престъпника, отбелязва "Лента".

На фона на събитията в Орландо поскъпнаха акциите на оръжейните компании от САЩ, пише "РБК", като се позовава на "Бизнес инсайдър".

Акциите на "Смит енд Уесън" например скочиха в понеделник с 11 на сто, тези на "Стърм, Ругър енд къмпани" - с 8 процента. Книжата на оръжейни фирми са поскъпвали след масови убийства и преди, защото те предизвикват дебати за по-строг контрол върху продажбите на огнестрелни оръжия, а това на свой ред може да се отрази на търсенето, обяснява изданието.

В Москва бяха задържани двама души, опитали се да положат пред посолството на САЩ цветя и плакат в памет на загиналите при нападението в Орландо, информира опозиционният електронен в. "Медуза". "Любовта побеждава", било изписано на плаката според други издания.

"Московский комсомолец" цитира един от задържаните участници в импровизираната възпоменателна акция край сградата на мисията - Ислам Абдулабеков, който обяснява, че срещу двамата бил съставен протокол за провеждане на публична проява без уведомяване на властите по установения ред. "После ни пуснаха", добавя той.

"Руските гейове се готвят за най-лошото", предупреждава обаче всекидневникът в друг материал, описващ нови мерки за сигурност, планирани от гей клубовете във федерацията. Основна мярка за сигурност в Русия е фейс контролът, твърди мениджър от бранша.

"Обикновено в такива заведения няма сериозна охрана. А сега, доколкото знам, нашият клуб смята да си наеме - защото лошият пример, както знаем, е заразен и мнозина неадекватни хомофоби от нашенски тип ще искат да повторят "подвига" на своя афганистанско-американски събрат", казва той.

Според говорител на нетърговската организация за събиране на кръв "УанБлъд" всички ранени при стрелбата са получили в болниците кръв незабавно. Новите донори спомагат за попълване на наличните запаси, уточнява изданието.

/БТА/