Три дни преди Деня на народните будители ученици , читалищни дейци и служители от кметството на пловдивския район "Северен" отбелязаха празника.

С фотоизложба бе почетена 140-годишнината от смъртта на Георги Търнев, сподвижник на Васил Левски, участник в Априлското въстание, загинал в Тетевенския балкан през 1876 г.


Гости на събитието бяха кметът Ральо Ралев, заместникът му Калоян Георгиев, секретарят на района Десислава Йорданова, ученици и учители от СУ „П.Яворов”.


Управителят на читалище "Георги Търнев" В. Христева разказа на учениците за живота и делото на будителя. Гостите имаха възможност да разгледат интересната фотоекспозиция, посветена на революционния деец и на неговия брат и съратник Христо Георгиев, предоставена от архива на Исторически музей Пловдив. Четвъртокласниците се включиха със знания за народните будители. Накрая всички се отправиха към паметния постамент на братя Георги и Христо Търневи.


Той беше възстановен от кметството през 2014 г. и е в непосредствена близост до мястото, където е бил прочутият хан на братята, приютявал и укривал легендарните революционери като Васил Левски, Георги Бенковски, Панайот Волов. Присъстващите положиха цветя.