В сезона на имунопрофилактиката, противогрипни ваксини по аптечната мрежа в Пловдив не могат да се намерят. От няколко дни количествата са напълно изчерпани и според фармацевти нови доставки не се предвиждат. В същото време от здравното министерство заявиха, че нямат механизми, с които да регламентират количествата на протигрипните ваксини.

Количествата са изчерпани и в Районната здравна инспекция. Въпреки това всеки ден много желаещи идват да се имунизират, но на входа ги посреща бележка, че ваксини няма.

Фармацевтите в града заявиха, че тази година са получили по-малко количества от двете ваксини. А заради по-голямото търсене те са свършили много бързо.

"Ваксини няма от около седмица, защото количествата, които бяхме заредили в имунизационния кабинет на РЗИ се изчерпаха. Три пъти по 50 броя ваксини и на двете фирми, които предлагат противогрипна ваксина се изчерпват в рамките на около 3-4 дни", каза д-р Милена Панайотова, която е началник Отдел "Противоепидемичен контрол" РЗИ–Пловдив.

От Здравното министерство обясниха, че едната фирма-доставчик е внесла 30 000 ваксини по-малко от миналата година. Представители на компанията не дадоха точна информация за броя ваксини, влезли на пазара, но казаха, че темповете на зареждане са същите като миналата година.