Четири професионални гимназии в Пловдив ще осъществят прием тази година в 6 дуални паралелки. Това обявиха пловдивският кмет Иван Тотев и ресорния заместник кмет Стефан Стоянов. От Община Пловдив са категорични, че единствения начин за развитието на професионалното обучение е дуалното обучение. 

Зад всяка една от дуалните паралелки стоят десетки големи фирми – не само български, но и чуждестранни компании. Интересът от тяхна страна е голям, тъй като така те подготвят своите кадри, а обучението се осъществява в реална производствена среда срещу трудов договор и заплата, подчертаха директорите на професионалните, подчертаха директорите на професионални гимназии.

Прием в дуални паралелки ще се осъществява по специалностите  „Машини и системи с цифрово и програмно управление“ в Професионалната гимназия по механотехника, „Автотранспортна техника“ в Професионалната гимназия по транспорт, „Електрообзавеждане на производството“ в Професионална гимназия по електротехника и електроника. 

Три нови дуални паралелки ще има и в Професионалната гимназия по дървообработване и архитектура, а те са в специалностите „Мебелно производство“, „Тапицерство, декораторство и реставрация на стилни мебели и дограма“ и „Полиграфия“. Последната специалност е единствената, която предлага дуална форма на обучение в страната и зад нея стоят големите печатници в Пловдив. 

Специалността „Полиграфия“ е инициирана изцяло от бизнеса, подчерта кмета Иван Тотев. Градоначалникът подчерта, че професионалното образование в града е на изключително добро ниво.