Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер положи венец на военния мемориал Кенотаф в центъра на Лондон по повод стогодишнината от примирието, с което се слага край на Първата световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Щайнмайер е първият германски лидер, включил се в британската церемония в памет на загиналите. Той полага венеца "от името на германския народ в исторически акт на помирение", заяви британското правителство преди церемонията.

Щайнмайер пристигна заедно с принц Чарлз, който положи първия венец от името на майка си, 92-годишната кралица Елизабет Втора, която наблюдаваше церемонията от балкон наблизо.

Траурният акт беше последван от двуминутно мълчание. Подобни церемонии се състояха в десетки градове и села в цяла Великобритания, отбелязва Асошиейтед прес.

Принцовете Уилям и Хари и други членове на кралското семейство също положиха венци на Кенотафа, както и премиерката Тереза Мей и други водещи политици. Венец беше положен и от името на 97-годишния принц Филип, съпруга на кралица Елизабета Втора, но смият той не присъстваше.

"Сто години след замлъкването на пушките на Западния фронт, всеки един от нас може да спре и да помисли за огромните саможертви, които мнозина са направили", написа Мей в Туитър преди церемонията. По-рано тя заяви, че присъствието на Щайнмайер "показва значението на това събитие, 100 години след края на Първата световна война".

Кенотафът, в превод от гръцки "празен гроб", е паметник на над 1 милион британски военни, загинали във войните в новото време, включително 900 000 загинали през Първата световна война, припомня ДПА.