Според ветерана от ЦРУ Рей Макгавърн, Русия удържала САЩ от открита война със Сирия през 2013 г. заради скандала с използване на химическо оръжие. Мнението е изказано пред Патрик Смит от Salon.„Русия избави Обама, когато той беше готов да започне открита война със Сирия в края на август и самото начало на септември 2013 г. Няколко неща спасиха света от войната тогава, но ролята на Русия беше ключова” – заявил Макгавърн.

БЛИЦ припомня, че на 30 август 2013 г. държавният секретар Джон Кери 35 пъти повтори пред Държавния департамент, че правителството на Башар Асад е извършило химическа атака на 21 август в предградие на Дамаск. Обвиненията бяха направени преди експертите от ООН да представят заключението си. Барак Обама обяви, че е взел решение за въздушни удари по Сирия, но след това обяви за отлагането на операцията заради необходимост от одобряване от Конгреса.

Русия официално предлагала на САЩ помощ при разследване на ситуацията с химическото оръжие в Сирия още през юни 2013 г. и отново го направи след съобщенията за химическите атаки. С нейното посредничество Башар Асад предаде на САЩ всичките си запаси от химически оръжия.

Също на 30 август 2013 г. Барак Обама давал пресконференция. Около 500 души, включително и Макгавърн, се събрали пред Белия дом и вдигнали такъв шум, че пресконференцията закъсняла с 45 минути.

И сега, вече 2,5 г. след инцидента все още няма доказателства, че Дамаск е употребил смъртоносен газ.