Още един светещ паметник, отново на скулптора Александър Хайтов, предизвика обществен дискусия. Авторът на Самуил със светещите очи откри нова скулптора – този път във Видин, съобщава Нова телевизия. Скулптурата е на видинския цар Иван Срацимир и също е осветена с цветни диоди – бяло, зелено и червено. Някои определиха паметника като кич, а други го приветстваха.

„Тази фигура, според вас, излъчва ли величие?”, „Самите долни крайници...”, „Тялото е детско, за тези ръце и тази глава. Мъжествена глава... Един великан, който в скулптурата е направен на джудже”, коментираха местни жители.

По отношение на светлините те посочиха, че е неуместно да са с цветовете на българското знаме, тъй като във времето на Иван Срацимир те не са били утвърдени като такива. Оказа се, че лампичките не светят цяла нощ.

Освен гражданите, от визията на новия паметник се изненадали и от общината. Изненадан бил и кметът. „Изненадаха ме лампичките, но ги приемам. Това си е творческо виждане на автора”, заяви Огнян Ценков.

Паметникът е част от европроект за реновиране на парка и струва 30 000 лева. Бил поръчан и одобрен от фирмата-изпълнител, а това се случило още по време на предишното управление. Никой не потърсил за консултация и местните историци.

Паметникът на Иван Срацимир няма да е последната скулптура на Хайтов. Скоро се очаква паметник на Борис I. И отново ще свети. Остава да стане ясно къде.