Знаете ли, че освен традиционната бяла готварска сол съществува синя, червена и дори черна. Всяка от тях има различен състав, вкус и действие.
Черна индийска сол
Известна още като веганска, тя се извлича от вулканични скали, които се срещат в Пакистан и Индия.
Характерният й цвят се дължи на наличието на желязо и магнезий, както и сяра, въглерод и натриев хлорид. Сярата в състава й е причина за специфичния остър вкус, който се оприличава на сварени яйца.
Тя помага при лошо храносмилане, киселини, подуване на корема, газове и дори при проблеми със зрението.
Черната сол се използва в азиатската кухня за овкусяване на супи и салати или като съставна част от микс от подправки.
Червена хавайска сол
Благотворното действие на червената сол е познато на хавайците от векове. Те традиционно я използвали по време на лечебни ритуали и церемонии. Особеният й цвят се дължи на червената хавайска глина от вулканичен произход в състава, която я обогатява с желязо и е причина за лечебните й свойства. В нея се съдържатанад 80 различни минерали, сред които калий и магнезий.
За разлика от традиционната сол не причинява задържане на вода в организма, поддържа нормално ниво на кръвното налягане и заздравява костите. Има леко метален вкус, който е следствие на високото съдържание на желязо - почти 5 пъти повече от това в готварската сол
Розова хималайска сол
Много е популярна у нас. Съдържа повече от 84 минерала в състава си, сред които селен, манган, калий, калций и магнезий. Тя лесно се абсорбира от червата и подпомага храносмилането. Има по-деликатен вкус от готварската сол, тъй като големите й кристали се разтварят по-бавно и въздейства нежно на вкусовите рецептори. Ето защо тя не променя храната, а засилва и подобрява вкусовите й качества.
Синя персийска сол
Може би най-рядко срещаната сол на света, синята персийска сол се извлича от мини в Северен Иран. Богата на калий, магнезий и калций, персийската сол премахва натрупаната умората и изтощение в човешкия организъм. Силният й вкус с леко пикантна нотка я прави подходяща при приготвяне на ястия с трюфели, бяло месо, варени зеленчуци, пици и фокачи.
Фльор де сал
Наричат я хайвера на солта". Още древните ацтеки са добивали това морско злато, а днес може да се открие по крайбрежието на Франция, Канада и Португалия.
Подходяща е за хора с високо кръвно налягане поради по-ниското съдържание на натриев хлорид. Кристалите на Фльор де сал са по-големи, което определя и по-натрапчивия вкус на солта.
Прочетете още
- 10:50 Спецакция в Бойчиновци! Претърсиха домовете на кмета и общински служители ВИДЕО+СНИМКИ
- 16:00 BMW се намърда пред гараж в Асеновград, заслужава ли да му спукат гумите?
- 18:13 Тръмп нарече ракетните удари срещу Русия „подстрекаване към война"
- 15:00 Браво! Служители на ЦГМ помогнаха на пешеходка ВИДЕО