Отлична възможност за взаимноизгодна раздяла между Ботев и превърналия се в ненужен нападател Жоел Чибамба се появи на хоризонта. 27-годишният заирец, притежаващ и холандски паспорт, в момента кара пробен период във Виетнам, научи "7 дни спорт".

 
Чибамба вече от няколко дни е на тестове в местен отбор. Той е заминал за азиатската страна преди последния мач на Ботев срещу Монтана. Най-вероятно виетнамците ще изпробват Жоел в контрола и е възможно до края на седмицата да има яснота дали ще го ангажират.

Чибамба не фигурира в плановете за бъдещето на треньора Николай Костов, който, след като пое отбора, трябваше да реши бъдещето му. 

По отношение на раздялата с нападателя има сериозен проблем, който трябва да бъде разрешен. Той е свързан с факта, че Жоел през този сезон вече е играл за два клуба - арменския Улисес, който записа 2 мача в предварителните кръгове на Лига Европа, и Ботев. 

Това означава, че за да се осъществи безпроблемната раздяла, Чибамба е нужно да си уреди трансфер в първенство, което се провежда по обърнат календар. Именно такъв е шампионатът във Виетнам. Ако нещата с азиатците се получат, от "Коматево" най-вероятно ще го пуснат, без да искат трансферна сума, въпреки че заирецът с холандски паспорт има договор с Ботев до лятото на 2017 г.

При положение че Жоел не успее да заиграе в шампионат с обърнат календар, след Нова година е твърде вероятно "жълто-черните" да трябва да го държат в отбора до края на настоящия сезон, т.е. до май месец, до когато няма да има право да играе. А не е изключено играчът да предяви претенции за обезщетение до този период.